× Články Rozhovory Videá Fotogaléria Kontakt

PREVIEW: Zvolen môže spečatiť prvenstvo, zápas pravdy v Steel Aréne


19.03.2021

Základná časť Tipos extraligy sa pomaly, ale isto chýli ku svojmu koncu, na programe sú posledné dve kolá. Svoje tabuľkové umiestnenie v nich nemôžu zmeniť len Liptovský Mikuláš a Miškovec, na ostatných pozíciách ešte môže dôjsť k rôznym presunom. Dnes sa môžeme tešiť na priamy súboj o šieste miesto či vzájomný duel dvoch Dukiel.

 

Súboj s mimoriadnou dôležitosťou

Boj o šieste miesto, ktoré ako posledné znamená priamy postup do play-off, je poriadne zamotaný. Aktuálne šiesta Detva má totiž náskok len jedného bodu pred siedmym Trenčínom a troch pred  ôsmymi Košicami. Je teda jasné, že dnešný duel v Košiciach medzi domácimi „oceliarmi“ a detvianskymi „medveďmi“ bude mať mimoriadnu dôležitosť.  Východniari vedia, že ak chcú ešte zabojovať o pozíciu číslo šesť, musia svojho súpera zdolať.  V doterajšom priebehu sezóny sa im to podarilo raz, keď vo februári vyhrali pod Poľanou výsledkom 4:3. Na druhej strane, posledný súboj týchto tímov v Steel Aréne priniesol pohodlnú výhru zverencov Ernesta Bokroša 3:0.  Aktuálna forma hovorí v prospech Košičanov, podobné duely sú však väčšinou o detailoch.  Rozhodnúť môže každá chyba, vylúčenie či nepremenená šanca.

 

Dukly proti sebe

Veľmi zaujímavé stretnutie sa očakáva aj v Trenčíne, kde domáca Dukla privíta tú michalovskú a obom ide o veľa. Trenčania bojujú o priamy postup do vyraďovacej časti a po dvoch prehrách v rade potrebujú body ako soľ. V tabuľke druhé  Michalovce si zas chcú pripraviť čo najlepšiu pozíciu pred play-off, na Poprad a Slovan majú totiž len tesný náskok. Do Trenčína pricestujú „líšky“ v pozícii najlepšieho tímu ligy na klziskách súperov. Tohtosezónne vzájomné merania síl dopadli oveľa lepšie pre hokejistov zo Zemplína, ktorí porazili zverencov Jana Pardavého vo všetkých troch prípadoch.  Žiaden z týchto zápasov sa ale neskončil väčším než jednogólovým rozdielom. Nebude prekvapením, ak to bude podobne vyrovnané a dramatické aj tentoraz.

 

„Rytieri“ so šancou na definitívu 

Zvolenčania sú veľmi blízko k tomu, aby prvýkrát od roku 2013 išli do play-off z prvého miesta. Zverenci Petra Oremusa majú pred druhými Michalovcami náskok štyroch bodov a ak dnes na domácom ľade akýmkoľvek výsledkom zdolajú Miškovec, zaistia si už pred posledným kolom prvenstvo v základnej časti.  Naopak, Miškovec už prakticky len dohráva sezónu - je isté, že obsadí jedenástu priečku a nezahrá si ani predkolo play-off. Odkedy hrá DVTK najvyššiu slovenskú súťaž, vyhral proti Zvolenu len v dvoch z dvanástich vzájomných zápasov, pričom pod Pustým hradom neuspel ešte ani raz.  V tejto sezóne získal HKM proti maďarskému súperovi plný počet bodov, no vie, že podcenenie sa vyplatiť nemusí. V decembri na zvolenskom ľade viedli domáci po dvoch tretinách už 5:0, no „medvede“ štyrmi gólmi v tretej časti duel poriadne zdramatizovali a bol z toho boj až do samého konca. Ak sa „rytierom“ podarí eliminovať podobné výpadky,mali by dokráčať k víťazstvu a potvrdeniu svojej líderskej pozície.

 

zdroj: Projekt Timeout (Patrik Ľupták)

 

Skončí sa dlhá séria?

Vzájomné duely Nitry s Banskou Bystricou pútali v posledných rokoch veľkú pozornosť, prinášali množstvo emócií aj hokejovej kvality. V prebiehajúcom ročníku síce „barani“ ustúpili zo svojich tradičných pozícii, no práve proti „corgoňom“ odohrali snáď dva najlepšie duely tejto sezóny. Na začiatku februára ich v priebehu šiestich dní zdolali výsledkami 6:1 a 7:0. V domácom prostredí tak budú mať Nitrania svojmu súperovi čo vracať. V tejto súvislosti sa vynára aj jedna veľmi zaujímavá štatistika, ktorá hovorí o tom, že Nitra v riadnom hracom čase zdolala Banskú Bystricu naposledy 16. apríla 2017. Partia okolo Branislava Mezeia sa môže pochváliť slušnou formou, keď z posledných desiatich stretnutí vyhrala až sedem. Do play-off nepôjde z horšieho ako piateho miesta. Nevyspytateľní Banskobystričania stále bojujú o deviatu priečku, a keďže neraz sa ukázali ako postrach favoritov, môže nás v meste pod Zoborom čakať veľmi zaujímavé stretnutie.

 

Slovan proti obľúbenému súperovi

Len proti dvom súperom má bratislavský Slovan v aktuálnej sezóne stopercentnú bilanciu. Okrem Košíc sú to aj Nové Zámky, ktoré pricestujú do Bratislavy dnes. Proti „býkom“ odohrali Bratislavčania už päť ligových zápasov, pričom vo všetkých sa im podarilo zvíťaziť. Navyše, až v troch z týchto duelov sa im podarilo udržať nulu, od Zámkov v tejto sezóne inkasovali len dvakrát. Vyzerá to tak, že Slovanisti dokázali zažehnať veľkú krízu, zo štvrtej pozície majú stále šancu preskočiť Michalovce s Popradom,  klesnúť  nižšie môžu už len v teoretickej rovine. Na opačnej strane, klub z juhu republiky vie, že preň ďalšiu stredu začne predkolo play-off. Otázne však je, z akého miesta doň nastúpi. Na deviatu Banskú Bystricu strácajú zverenci trénera Majorossa len bod. Všetky doterajšie stretnutia dnešných súperov boli ladené skôr v taktickom duchu, padli v nich maximálne štyri góly. Potvrdí Slovan pozíciu favorita alebo sa zrodí prekvapenie?

 

Liptáci so strašiakom debaklu 

Keď hral Poprad v neďalekom Liptovskom Mikuláši naposledy, predviedol sa vo veľkom štýle. Domácemu súperovi uštedril vysoký debakel 11:1. Liptákov môže strašiť aj fakt, že spomínanú nádielku inkasovali v silnejšej zostave, ako budú mať k dispozícii dnes. V inkriminovanom dueli mohol tréner Jančuška naposledy nasadiť silnú päticu mladých Kanaďanov, skúseného obrancu Petrana aj fínskeho gólmana Kaarlehta. Po ich odchode prehrali Mikulášania všetkých desať stretnutí, väčšinu výraznejším rozdielom. Popradskí „kamzíci“ sa síce aktuálne nepýšia najlepšou formou, výrazne im to škrípe v defenzíve, no očakávať, že by dnes mohli zakopnúť, je takmer nereálne. Pri všetkej úcte k zverencom Milana Jančuška, ich hlavnou úlohou bude odohrať dnešný duel so cťou a vyhnúť sa podobnému debaklu, aký inkasovali od zverencov Petra Mikulu naposledy.

 

autor: Samuel Brecko | grafika: Kristína Prievalská

PODOBNÉ ČLÁNKY